Tilbake til startsiden


Pilegrimer som kom sydfra kan ha fulgt omtrent ruten på kartet ovenfor.

Tunsbergleden er en del av den nasjonale pilegrimsleden som går til Trondheim. Nå skal 110 km med pilegrimsled gjennom Vestfold merkes med over 800 turskilt. Pilegrimsleden gjennom Vestfold starter i Larvik og går 110 kilometer nordover mot Tanum og Haslum kirker i Bærum.
Bærum kommune er ansvarlig for arbeidet med denne leden.

Det har sannsynligvis gått mange alternative veifar mellom middelalderkirkene på Tanum og Haslum gjennom tidene. Veiene gikk opprinnelig gård-i-mellom. I dag er de fleste gårdene utbygget til boligområder, og pilegrimsleden er i dag lagt utenom tunene. Den er også lagt utenom områder med stor biltrafikk.

 

Mer om pilegrimsvandring
Gjennom å besøke hellige steder trodde mennesker i middelalderen at de kunne få helbredelse for sykdom, tilgivelse for synder, kortere tid i skjærsilden og oppleve særlige velsignelser i livet.
Et hellig sted var Olav Haraldssons (Olav den helliges) grav i Nidarosdomen i Trondheim. Dit gikk det flere pilegrimsleder. Det gikk en vestre rute fra Oslo forbi Lysaker over Fåbro, gjennom Lommedalen, over Krokskogen, videre over Hadeland og opp gjennom Gudbrandsdalen. Det gikk også en østre rute rett nordover fra Oslo forbi Stange ved Hamar og opp gjennom Gudbrandsdalen. De fleste som skulle direkte fra Oslo til Trondheim vandret nok den østre ruta. De som gikk lengre vest gjennom Lommedalen kunne også besøke området på Ringerike der Olav Haraldsson vokste opp. Det er uklart nøyaktig hvor han vokste opp, det kan være Bønsnes, Stein eller Frøyshov. Gjennom sagn og tradisjon er det blitt fortalt at Olav den Hellige bygget kirkene på Stein og Bønsnes. De kan ha vært mål for pilegrimsvandring, men man har ikke god dokumentasjon på dette.

Pilegrimsvandring fikk et stort omfang i Norge, og varte frem til reformasjonen i 1537, kanskje enda lengre.


Kilder:

Bærumskart

Pilegrimsleden

Sandar Historielag

Ola Rønne. Viken Fylkeskommune

 

 

 



 

Oversikt over flere gamle veier i Tanumområdet slik de er presentert på Bærumskart. Veiene er merket med brun strek på dette kartet. Nedenfor er Gamle Jarenvei omtalt.

Gamle Jarenvei Brukes ikke